Kostpolitik i børnehuset

Med udgangspunkt i Kundby Friskoles overordnede kostpolitik har Børnehuset Bestyrelse i samarbejde med personalet vedtaget følgende kostpolitik gældende for 0-6 års børnene:

Formål:
Motion og bevægelse samt gode og nærende måltider er forudsætningen for en vellykket dag i institutionen. Det giver kræfter og løbende, stabil energi til sociale aktiviteter, styrker muligheden for at tilegne sig ny læring og medvirker til at skabe grundlag for god trivsel.

Forældrene har det endelige ansvar for børnenes ernæring og for de kostvaner, de udvikler. Da mange børn imidlertid tilbringer en stor del af deres vågne timer i vores institution, får vi automatisk et medansvar og tilstræber derfor et konstruktivt samarbejde med forældrene omkring børnenes kost og sundhed. Vi ønsker at opstille rammer frem for regler og gensidigt sikre, at den kost, som børnene indtager i tiden i institutionen, lever op til de officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen for 0-6 års børn.

Mål:
Med denne kostpolitik ønsker vi –

  • At skabe gode vaner hos børnene omkring kost og sundhed
  • At forebygge kostrelaterede sygdomme på længere sigt
  • At fremme børnenes læring og trivsel

Måltidernes indhold:
Morgenmaden serveres fra umiddelbart efter vi åbner og frem til kl.7.30. Der serveres havregrød med æblemos/kanel, havregryn med frugt og mælk, hjemmebagte grovboller/knækbrød med smør og ost. Mælk eller te.

Formiddagsmåltidet indeholder frugt og groft brød. Dette er forældrebetalt, men institutionen sørger for indkøb og tilberedning. I vuggestuen indtages måltidet primært siddende ved bordet og der serveres mælk til. Resten af dagen serveres der vand. I børnehaven stilles brød og frugt frem kl.9, så børnene selv kan forsyne sig samtidig med de kan fortsætte deres aktiviteter. I børnehaven serveres der kun vand hele dagen.

Til frokost har alle børnene madpakker med hjemmefra og der spises med børnene i de enkelte grupperum kl. 11.

Eftermiddags måltidet har børnene også med hjemmefra og i vuggestuen spises den ved bordet efterhånden som børnene vågner fra middagsluren. I børnehaven samles de ca. kl.14.30 og spiser ved bordene, ofte udendørs.

Har børnene mad tilovers, gemmes den i madkassen, så forældrene har mulighed for at følge med i hvad, der spises.

Børn med særlige behov
Vi tager hensyn til børn, der er allergiske eller har andre særlige behov omkring kosten. Forældrene medbringer selv alternativer, eks. til at have liggende i vores fryser ved afholdelse af fødselsdage. Det er vigtigt af personalet er løbende orienteret, så vi undgår at barnet får serveret noget, det ikke tåler.

Grundlaget for en god livsstil er en balance mellem kost og motion. Hvis et barn har særlige behov i denne sammenhæng, går vi i dialog med forældrene om hvordan dette tilgodeses. I Kundby er børnene ude dagligt, hvilket naturligt animerer til kropslig bevægelse.

Holdning til sukker
Vi tilstræber så lidt sukker som muligt i børnenes kost.

Sukker giver ustabilt blodsukker og påvirker bl.a. børnene sociale trivsel, koncentration og mulighed for læring. Derfor serverer vi ikke slik, kager og sukkerholdige drikke i hverdagen. Vi bruger sukker som krydderi, hvor det er nødvendigt for kulturen og måltidets oprindelse og fremstilling. Et eksempel er risengrød med kanelsukker, julefest med æbleskiver, syltetøj og flormelis, kage til bedsteforældredag osv.

Af samme grund hører sukkerholdig mad og drikke IKKE til i børnenes madpakker og det er et forældreansvar at sørge for dette.

Etik omkring måltidet
Vi vægter den sociale læring og normer omkring almindelig bordskik højt. Børnene lærer at hjælpe hinanden, at vente på tur, lytte og deltage i samtalen omkring bordet. Afhængig af alder også at blive siddende og deltage i ovenstående, også selv om man selv er færdig med at spise.

Måltidet skal indtages i en god atmosfære og på en måde, så børnene får lyst til at spise maden og indlære de gode kostvaner. Læringsrummet skal derfor være præget af ro, overskuelighed og gode rutiner.

Som udgangspunkt er det vores holdning, at børn selv har en indre regulering for hvad og hvor meget mad og drikke de har brug for. Derfor opfordrer vi dem til at spise og smage – også nyt, men vi nøder dem ikke. De voksne indtager deres egen mad sammen med børnene og fungerer derved som rollemodeller.

Madlavning som pædagogiske aktiviteter
Indkøb, madlavning og indtagelse af eget tilberedt måltid er oplagte læringsrum for børnene til at få viden om kost. Derfor laver vi mad som pædagogisk aktivitet, hvor børnene i deltager i indkøb og produktion af maden – både ude på bålet og i køkkenet.

Fødselsdage i institutionen
Fødselsdag holdes i barnets gruppe. I den forbindelse er familien velkomne til at medbringe noget spiseligt (et lille mellemmåltid), som barnet kan dele ud i sin gruppe. Dette skal efterleve vores kostpolitik. Derfor må det IKKE indeholde sodavand, slik, søde kager, sukkerpynt og lignende. Derimod er frugt, grønt og boller altid en god ide. Der findes flere steder på nettet med inspiration til sunde og sjove madpakker og fødselsdage, som vi opfordrer jer til at kigge på, såvel som Børnehusets Bestyrelse har samlet inspirerende materiale, der hænger i institutionen.